TV- och radioprogram från Utbildningsradion (UR) - om inomhusmiljö och hälsa

Så undviker man fukt i hus (klicka här för se programmet!)

Produktionsår:
2012
Längd:
21:11
Tillgängligt till:
1 juli 2017

Vi har blivit bättre på att ta fuktfrågorna på allvar, säger Lars-Erik Harderup, forskare i byggnadsfysik vid Lunds universitet. Men det finns mycket kvar att göra, mycket att ta hänsyn till. Det är många faktorer som ska samverka för att hus ska hålla sig friska. Han visar på de största fällorna och hur man kan undvika dem. Inspelat i februari 2012. Arrangör: Lunds universitet.

Ämnen:
Teknik > Byggnadsteknik
Ämnesord:
Byggnadsproduktion, Fuktreglering, Fuktskador, Husbyggnad, Teknik
Utbildningsnivå:
Högskola

 

Den svenska mögelskolan (klicka här för se programmet!)

Produktionsår:
2013
Längd:
29:36
Tillgängligt till:
31 december 2017

Bristande inomhusmiljö med fukt, mögel och dålig luft är problem som finns på många skolor. "Fukt och mögel ska åtgärdas snarast möjligt och man ska inte vistas i de här byggnaderna i onödan", säger Gunnel Emenius, forskare på Karolinska institutet. Skolministeriet i samarbete med Kaliber har gått igenom samtliga anmälningar till Arbetsmiljöverket som rör inomhusmiljön på skolor mellan 2010 och augusti 2013. Anmälningarna kommer från de fackliga skyddsombuden på skolorna. Av de 125 anmälningarna uttrycker nästan hälften av skyddsombuden, 53 stycken, en oro för att lokalerna ska göra elever och personal sjuka. I var femte anmälan uppges att problemen pågått i längre än två år.

Ämnen:
Pedagogiska frågor > Elevhälsa
Ämnesord:
Fuktskador, Hälsorisker, Inomhusmiljö, Mögelskador, Skolan, Skolinventarier, Skollokaler, Undervisning

 

 

Den ohälsosamma skolan (klicka här för se programmet!)

Produktionsår:
2013
Längd:
29:27
Tillgängligt till:
31 december 2017

Mögel, fukt och dålig luft - hur hälsosam är egentligen den svenska skolan? När vi tillsammans med Sveriges Radios Kaliber tittade på hur det står till med inomhusmiljön på svenska skolor visade det sig att det finns stora problem vilket kan få konsekvenser för både lärare och elever. Vi träffar Marie-Louise Luther, ombudsman på astma- och allergiförbundet och talar om vad som går att göra. För det finns sätt att upptäcka och förebygga problemen - små åtgärder som skolorna själva kan vidta innan det är försent.

Ämnen:
Pedagogiska frågor > Elevhälsa
Ämnesord:
Arbetsmiljö, Inomhusmiljö, Skolan, Skolinventarier, Skollokaler, Undervisning

 

Miljöbyggnad 3.0 (klicka här för se programmet)

Produktionsår:
2014
Längd:
1:10:59
Tillgängligt till:
1 juli 2020

Det finns över 1000 byggnader registrerade i certifieringssystemet Miljöbyggnad, som garanterar att byggnaden lever upp till särskilda krav vad gäller energi, innemiljö och material. Här får vi veta mer om hur verktyget används för att nå de uppställda miljömålen. Medverkar gör Maria Brogren, Sveriges byggindustrier, Martin Erlandsson, Svenska miljöinstitutet, Charlotta Szczepanowski, Riksbyggen, Jerker Nyblom, Akademiska hus och Kristina Gabrielii, Peab. Moderator är Catarina Warfvinge. Inspelat den 10 november 2014 på Stockholm Waterfront. Arrangör: Sweden green building council och Stockholms stad.

Ämnen:
Miljö
Ämnesord:
Förvaltning, Hållbar utveckling, Samhällsplanering, Samhällsvetenskap
Utbildningsnivå:
Högskola

 

 

TV- och radioprogram från Utbildningsradion (UR) - om inomhusmiljö och hälsa